Weet je wel wat dat kost? | Blog #15

Zo vaak verzanden discussies in vragen als ‘wie gaat dat betalen’ en ‘weet je eigenlijk wel hoeveel dat kost?’ Bij projecten rondom duurzaamheid komt dat vaak ter sprake. Kosten worden dan vaak aangehaald om het een of ander niet uit te voeren of er überhaupt verder over na te denken.

Dit gebeurt ook bij het begrip basisinkomen; dat wordt veel te duur. Er zijn vele varianten van een basisinkomen dus laten we niet het kind weggooien met het badwater. In essentie gaat het erom dat iedereen met zo’n inkomen in zijn basisbehoefte kan voorzien. Denk hierbij aan het verankeren van de rechten van de mens zoals op z’n minst water, voedsel en onderdak. Er is genoeg voor iedereen waarmee dit aankomt op de wil om het uit te voeren. Dat gaat natuurlijk wat kosten, maar een menswaardig bestaan is belangrijk genoeg lijkt me.

Door te focussen op alleen kosten, kijk je heel nauw. Je ziet eigenlijk maar een ding van een groter plaatje. Denk aan een bedrijf met een kosten/baten balans. Als je alleen kijkt naar de kosten is elk bedrijf waardeloos. Daarom is het ook nodig om te kijken naar wat het oplevert of kan opleveren. Toen Apple zich afvroeg wat de iPod overbodig zou maken en ze dat zelf gingen creëren, dachten ze echt niet aan wat dit zou kosten. Natuurlijk waren er kosten maar potentieel kan het veel meer opleveren.

Zo is het ook met het basisinkomen. Als we ons afvragen wat dat wel niet gaat kosten, moeten we ook kijken naar wat het zou kunnen opleveren. Als meer mensen voldoende rust en ruimte krijgen om te doen wat ze willen, komt enorm potentieel vrij. Iedereen kan dan doen waar ze gelukkig van worden, zonder te moeten werken voor een extrinsieke beloning als geld. Misschien dat er veel minder zorg nodig is en de zorgkosten flink omlaag gaan. Als iedereen creatieve tijd heeft, dan kan iedereen dromen waar maken. Het kan ook helemaal floppen natuurlijk, maar bij innovatie moet je willen verspillen aldus Jan Bommerez. Met een basisinkomen komt er een enorm potentieel vrij in de samenleving. Weten we eigenlijk wel wat dat … oplevert?