video Wabi Sabi (bord)spel | Media & Overig | Video & Concepten

Wat is de circulaire economie. En wat heeft dat met het onderwijs te maken? De circulaire economie wil zeggen dat we de samenleving zo inrichten dat die oneindig kan bestaan. Moeder natuur werkt ook op deze manier en bestaat uit oneindige kringlopen. Zo is afval altijd weer voedsel. Dit vraagt van ons om een ander perspectief aan te nemen. Vanuit een individueel standpunt is het of dag of nacht. Vanuit het perspectief van de planeet is het altijd, tegelijkertijd dag en nacht. In de circulaire economie kijk je vanuit het geheel, oftewel een holistisch perspectief.

Dit zien we steeds meer om ons heen. Denk aan de sociale media waar iedereen tegelijkertijd zender en ontvanger is. Of denk aan een smartphone waar je scherm tegelijkertijd je toetsenbord is. Zo is ook leren en werken niet meer gebonden aan specifieke tijden of plaatsen. In de huidige wereld vind werken en leren overal tegelijkertijd plaats. En dat heeft flinke gevolgen voor het onderwijssysteem als geheel maar ook voor scholen, management en leraren. De wereld is zo snel aan het veranderen dat leraren tegelijkertijd leerlingen worden en leerlingen tegelijkertijd leraren.

Voor meer informatie en een sessie boeken zie: wabisabispel.nl Om een idee te krijgen van de context van het spel, check deze teaser:

Voetnoot bij bovenstaande teaser: Kennis en je linkerhersenhelft blijven zeer waardevol. Het ene bouwt voort op het andere. Het is NIET denken in rechter- OF linkerhersenhelft maar juist de rechter- EN linkerhersenhelft. Niet kennis OF vaardigheden maar juist kennis EN vaardigheden. Niet soft- OF hard skills maar juist soft- EN hard skills. Dit vraagt anders denken; geen afscheidingen meer tussen het een of het ander maar juist één geheel. Dat is het holistische perspectief wat noodzakelijk is om de circulaire economie te begrijpen. Tot slot; denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart wit maar in de kleur van je hart.

Toelichting: Dit gedachtegoed is niet perse hoe Fontys of het Fontys Educatief Centrum kijkt. Dit gedachtegoed is ontwikkeld door Anne Nabuurs, Harm van den Wijngaard en Martijn Derksen. Logo design door Harm van den Wijngaard.

Hieronder zie je het monatisa model welke als fundament onder het spel ligt.