What about sunrise? What about rain? | Blog #52

De cijfers en getallen van de financiele markten vliegen je om de oren. 400 miljoen voor die, 1 miljard voor die en die nog meer biljoenen. Het lijkt hier wel om een junkie te gaan die steeds meer en krachtigere middelen nodig heeft. Ondertussen zijn al die getallen en cijfers helemaal losgezongen van de werkelijkheid.

Alles wat we erin stoppen komt ergens terecht. Maar komt het ook terecht waar we willen dat het terecht komt? Bij de mensen, de zelfstandige ondernemers en/of kleine bedrijven die wekenlang veel minder of geen omzet hebben gedraaid afgelopen jaar. Nee, alles wat we erin stoppen komt terecht in de financiële markten, in het casino dat we de beurs noemen. Als het omhoog gaat is het goed (voor wie eigenlijk?) en als het omlaag gaat dan voelt de samenleving dat vroeg of laat.

Daar zijn allemaal complexe modellen, berekeningen en standaarden op losgelaten. Als we het even heel simpel maken en kijken naar een bedrijfsbalans dan staat dat vol met plus en min. Als ik ’s ochtends een ommetje maak dan zie ik een prachtige zonsopgang, die zou ik plus kunnen noemen. Of het komt het met bakken uit de lucht vallen, goed voor de bomen en planten maar niet zo lekker om te gaan wandelen. Dat zou ik een min kunnen noemen. Beide zijn nodig in het ecologisch geheel waarin we leven. Zie ik die dingen ook terug op een bedrijfsbalans?

Ondanks dat ze niet in de bedrijfsbalans voorkomen, vind ik ze wel belangrijk in mijn leven. Is het dan niet zo dat we massaal in de illusie zijn getrapt dat cijfers en getallen de werkelijkheid zijn. Terwijl in feite het een magere weerspiegeling ervan is. Ik pleit ervoor om of dat soort belangrijke zaken in onze balansen op te nemen EN de bedrijfsbalans te gaan zien als wat het in feite; de administratie die niet leidend mag zijn voor de realiteit hooguit een momentopname tot reflectie. #EarthSong #Cijfers #Werkelijkheid