Uitnodiging tot Utopia | Blog #40

Utopianen, te lang hebben we in een systeem geleefd dat ons ontmoedigd om te ontwikkelen en het goede leven te omarmen. Het is allemaal best ingewikkeld geworden. Gelukkig kent alles ook een keerzijde. Zoals elke nacht ook een dag kent. Ook als iets ingewikkeld is, dat wil zeggen in wikkels verwikkeld. Dan kunnen we namelijk kiezen om te ont-wikkelen, van wikkels te ontdoen, tot de kern te komen.

De kern is dat we leven in een redelijk dwingend, centraal georganiseerd systeem. De regels waar we mee te maken hebben creëren schaarste, kunstmatige schaarste welteverstaan. Het spel is eigenlijk als een stoelendans, er moet altijd iemand verliezen. Door het hier bij te laten, geen andere mogelijkheden te kunnen zien of verbeelden, leven vele mensen in een staat van tekort en angst.

Wat als we niet willen meespelen in dat spel? Dan kunnen we de spelregels van het spel gewoon veranderen. Kan dat? Jazeker want ‘centraal’ heeft een krachtige tegenhanger: ‘decentraal’. Bij zo’n manier van organiseren is er niemand de baas. Een gemeenschappelijk doel is de baas waar iedereen zijn/haar handelen op afstemt. Men handelt vanuit inspiratie en met vertrouwen in elkaar.

Heeft dat voorheen al eens gewerkt? Yups, denk aan mensen als Gandhi en Martin Luther King. Denk ook aan Wikipedia, de missie is de baas. Het zijn mooie voorbeelden. Zolang iedereen het doel voor ogen houdt, kan niemand zo’n beweging stoppen. Het richten van jouw aandacht is hierin essentieel. Laat je niet afleiden van de kern, het doel, de essentie. Kortom: ontwikkel! Zorg ervoor dat jij middelen gebruikt die hierbij kunnen helpen en niet dat de middelen jou gebruiken. (denk aan sociale media, zie het sociale dilemma).

Utopianen, reclaim your world. Now is the time. No-where can it be stopped. No-thing can stop it. No-one can stop us. One goal: FREE HUMANITY