Een gesprek over ongelijkheid | Blog #39

Kees Klompe postte op LinkedIn over de grote ongelijkheid in de samenleving. Een samenvatting:

Kees:De ongelijke welvaartsverdeling neemt steeds nadrukkelijker perverse en onhoudbare vormen aan. Niet alleen tussen de Global North en Global South, maar ook in landen met een hoog BBP en een hoge levensstandaard. De kloof tussen have’s en have not’s groeit gestaag…

Wie de geschiedenis bestudeert, weet dat het niet de vraag is óf dit mis gaat maar slechts wannéér…”

Ik reageerde daar als volgt op: In mijn ogen is de ongelijkheid momenteel zo groot dat het bijna nutteloos is om te proberen daar iets aan te doen. Wat mij daarom zinvol lijkt is om te kijken hoe gewoonweg het huidige (geld)systeem overbodig kan worden gemaakt. Zie deze video van Jan-Peter Doomernik hoe we een decentraal basisinkomen tot stand kunnen brengen:

Vervolgens ontstond de volgende dialoog.

Kees: Denk je écht dat de welvaartselite daar aan mee gaat werken?

Ik: nee maar dat hoeft ook niet. ‘Wij’ zijn met meer. Is slechts een kwestie van onze ware kracht te kennen en in te zetten. Focus op creatie en leven ipv overleven.

Kees: Hoe dan? https://www.oxfamnovib.nl/persberichten/8-rijksten-bezitten-evenveel-als-armste-helft-wereldbevolking

Ik: nou, zo: https://youtu.be/MtimAuhyP-M 💪

Arhsad Shamsi: Martijn Derksen mooie visie. Ik heb soortgelijke initiatieven kapot zien gaan onder de druk van het huidige systeem. De grote uitdaging is hoe zo’n nieuw systeem buiten de ‘klauwen’ van het huidige monetaire/belasting systeem te houden. M.i. moet je het meteen koppelen aan een nieuw geldsysteem. Het WEF heeft soortgelijke plannen (“you will own nothing but will be happy”, maar dan met hun centraal monetair systeem en ik betwijfel of hun basisinkomen echt Onvoorwaardelijk is.

Ik: Arshad Shamsi een terechte angst denk ik, daarom een decentraal basisinkomen of … Decentrale basis voorzieningen. Decentraal heeft niet de corrumperende component inzich van absolute macht. Leestip: de zeester en de spin.Of bekijk onderstaande video (later toegevoegd)

Kees: Martijn Derksen Ik krijg vaak te horen dat ik een ras-optimist ben. In dit geval ben jij véél optimistischer dan ik. Ik wil je graag geloven, maar ik geloof er niet in 😬

Ik: Kees Klomp haha er is altijd een overtreffende trap. Het komt neer op geloven dat het mogelijk is. Dat heeft te maken met hoe je denkt en kijkt mijn inziens. Jan Bommerez heeft me daar veel inzicht in gegeven. Hier een kort stukje uit een presentatie van hem: https://youtu.be/PewLrvnhdgs

Arshad: Martijn Derksen mooi! Decentraal is het sleutelwoord. Decentraal basisinkomen. Ik geloof er in!

Ik: Arshad Shamsi ik ook 💪 Martijn Aslander heeft daar ook een mooi perspectief bij: de wraak van Steve Jobs, zeker op het einde spreekt hij rake woorden. https://vimeo.com/378764691