Free Education: Vrij & Gratis Onderwijs

Ik weet al niet meer waar ik het hoorde maar volgens mij was het Daniel Schmachtenberger die zei dat onderwijs eigenlijk een 'subsysteem' is van een samenleving. Zoals het hart dat niet klopt voor zichzelf of de longen die niet voor zichzelf ademen.

Daarmee zou het ideaal zijn als onderwijs gratis toegankelijk is voor iedereen. Met alle technologie moet dat mogelijk zijn. Echter komt het er op neer dat het wel op een bepaalde manier gefinancierd moet worden. Het land, of in eerste instantie de organisatie, die deze puzzel kan oplossen zal hier veel vruchten van plukken. Wie weet kan AI hier zelfs een rol in spelen.

Nu zien we dat veel bedrijven hun eigen academie oprichten waardoor algemeen belang van onderwijs/ontwikkeling in het geding kan komen. Van onderwijs instellingen verwacht ik het ook niet direct omdat zij te veel baat hebben bij het in stand houden van de status quo.

We kunnen al bijna alles, altijd en overal leren wat we willen (wordt alleen niet perse door instituten gewaardeerd, hoewel dat voor zzp werk geen enkel probleem lijkt.) Oneindig kunnen leren is in zichzelf belonend maar we moeten onszelf wel afvragen met welk einde voor ogen? Voor mij is dat een circulerende samenleving waar mensen, dingen en ideeën vrij kunnen circuleren. Niet economische groei waar nu nog veel systemen op ingericht zijn. Dat gesprek moeten we met elkaar voeren.