Complot or not? | Blog #41

Het is niet dat er geen complotten bestaan. Het punt is dat we snel een oordeel vellen over wat er aan de hand is. Vaak op basis van (beperkte) informatie. Je hersenen zijn continu opzoek naar een bevestiging van dat wat je al denkt. Zo van: zie je wel! Ik zei het je toch.

Een voorbeeld, onlangs kwam ik deze tweet tegen:

Als je denkt dat de pandemie een groot complot is, opgezet om de mensheid te onderwerpen aan vanalles en nog wat, dan zou je kunnen concluderen dat er met dit schoolboek meer aan de hand is. Dat er sprake is van een vooropgezet spel. Zeker als je dan onderzoekt dat de maker hiervan opgekocht is, en nu in handen schijnt te zijn van een grote complot-inspiratiebron: G. Soros.

Echter in de commentaren hierop kwam een persoon met de volgende link: de avondklok. Een scenario door jongeren in 2015 gekozen om dit boek als strip te staan. Ineens staat het in een ander daglicht, als je er open voor staat om te onderzoeken wat er aan de hand is. In dit geval zou mijn conclusie neigen naar: geen sprake van een complot. Eerder denk ik dat dit speelt: “Zo bijzonder hoe onze mind verbanden legt en conclusies trekt.”

Mooi hoe onze mind werkt en tegelijkertijd ook een valkuil. Zo zag ik onlangs een mooie film die het gevaar laat zien als je dat in het extreme trekt: The Game uit 1997.  De film laat in mijn ogen mooi zien hoe paranoïde je kan worden. En ook wat het met je doet als je denkt dat iedereen tegen je is. Dat is dan ook wat ik eruit meeneem. Doe alsof alles erbij hoort en accepteer het.

Eigenlijk zegt filosoof Alan Watts dat ook in deze video: “Happiness is not the meaning of life” Ben geen slachtoffer van het leven maar doe de aanname dat de situatie op dit moment optimaal is. Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld wat niks sluitend aantoont. Daarom wil ik eindigen met het volgende:

  • Wil je gelijk of wil je geluk? (Mandy Evans)
  • Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg. (Thich Nhat Hanh)
  • Ik weet het niet. (Gezond Verstand)

Welke conclusie kan je nu trekken? Je hoeft niet direct een conclusie te trekken. Stel je oordeel uit of laat het achterwege. In plaats van direct sluiten, mag het ook nog even open blijven?

Tot slot een stukje inspiratie uit het boek ‘Minder moeten, meer FLOW’ van Jan Bommerez:

“Het leven is een mysterie waar we in deelnemen en waar we ons voor kunnen openen of afsluiten. Naarmate we ons meer openen -dat gebeurt op hart niveau- kan het grotere leven meer door ons werken en ervaren we flow en overvloed. Naarmate we ons meer afsluiten, staan we er meer alleen voor en kennen we angst en schaarste. Daar gaat de metafoor van Adam en Eva over. We kunnen in het paradijs zijn of erbuiten. De poort is ons hart. Het denken (oordelen, de ‘boom van goed en kwaad’) sluit het hart. Ophouden met oordelen opent het hart. Als het hart open is, ervaren we verbinding. Als het hart dicht is, ervaren we scheiding en leven we bergopwaarts met veel moeite. (..) We geloven dan steeds meer dat het leven een reeks problemen is die we moeten oplossen.”