Hoe ProACTIEF ben jij? | Blog #31

We horen het hier en daar en worden er mee overspoeld. Je moet proactief zijn! Maar wat is dat dan? Iemand zei, legde het uit als voor-actief zijn, actief voordat een ander actie onderneemt. Dan ben je echter nog steeds met die ander bezig. Terwijl proactief zijn juist gaat over jouzelf, wat kan ik anders doen?

“Je hebt geen controle over een situatie, maar wel over je eigen reactie daarop.” – Viktor Frankl (overleefde Auschwitz)

Proactief zijn gaat over handelen vanuit je wezen, binnenin, intrinsieke motivatie. Die intrinsieke motivatie is er alleen als je een helder beeld, duidelijke visie hebt van je wat je wel WIL. Zo’n visie voor jezelf hebben noemt men ook wel persoonlijk leiderschap. En om die visie, dat droombeeld te realiseren mag je je persoonlijk gaan ontwikkelen. Jezelf van wikkels ontdoen, loslaten wat jou niet meer dient.

 

Als je eenmaal weet wat je wil, welke waarden jij belangrijk vind en naar wil leven dan komt het aan op ‘first things first’, dat is eigenlijk persoonlijk management. Continu keuzes maken, bewust kiezen. Ondertussen zal je uitgedaagd worden en van je stuk gebracht. Kan jij dan trouw blijven aan jouw droom, jouw visie, het beeld dat je wil realiseren?

 

Belangrijk hierbij is nog de juiste intentie. Als je doel is ‘fit worden’ vanuit de angst door anderen als dik te worden gezien dan is er een mismatch en zal het niet gaan lukken. Je doel en intentie dienen in lijn met elkaar te zijn.

 

Wij mensen groeien net als de natuur, van binnen uit. Leef van binnen naar buiten net zoals een zaadje, hoewel dat eerst een tijdje in het donker zal zitten. Verbeeld wat je wil en blijf die verbeelding inzetten elke dag opnieuw. Vertrouw de natuur dat ze haar ‘werk’ doet en je leven opbloeit.

ps. Je talent maakt je niet gelukkig, als jij in dienst staat van je talent word je erdoor gebruikt. Hoe dan wel? Leef vanuit je intrinsieke motivatie, wat je wel wil. Dit zou je een persoonlijke missie kunnen noemen. Zorg ervoor dat jouw talenten in dienst komen van jouw persoonlijk missie, heel fijn als dat je gelukt. En ervaar dat geluk geen einddoel is maar juist de weg, een soort aan-wijzer.  

ps2. “Happiness, like unhappiness, is a proactive choice.” – Stephen Covey