Circulaire Economie | Media & Inhoud | Video

Wat is de circulaire economie en wat heeft dat met het onderwijs te maken? De circulaire economie wil zeggen dat we de samenleving zo inrichten dat die oneindig kan bestaan. Moeder natuur werkt ook op deze manier en bestaat uit oneindige kringlopen. Zo is afval altijd weer voedsel. Dit vraagt van ons om een ander perspectief aan te nemen. Vanuit een individueel standpunt is het of dag of nacht. Vanuit het perspectief van de planeet is het altijd, tegelijkertijd dag en nacht. In de circulaire economie kijk je vanuit het geheel, oftewel een holistisch perspectief.

Dit zien we steeds meer om ons heen. Denk aan de sociale media waar iedereen tegelijkertijd zender en ontvanger is. Of denk aan een smartphone waar je scherm tegelijkertijd je toetsenbord is. Zo is ook leren en werken niet meer gebonden aan specifieke tijden of plaatsen. In de huidige wereld vind werken en leren overal tegelijkertijd plaats. En dat heeft flinke gevolgen voor het onderwijssysteem als geheel maar ook voor scholen, management en leraren. De wereld is zo snel aan het veranderen dat leraren tegelijkertijd leerlingen worden en leerlingen tegelijkertijd leraren.

Het model hieronder helpt je om te begrijpen wat de circulaire economie inhoud. MoNaTISA staat voor Mother Nature To Inspire Societies Ambitions/Aspirations. Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op via: educatievedienstverlening@fontys.nl

Zie ook www.fontys-educatief.nl/circulair | www.circulairewereld.nl |

Licentie MoNaTISA model: Creative Commons By – NC – ND) Ontwerp & Realisatie door Harm van den Wijngaard en Martijn Derksen.

De bovenstaande video en het MoNaTISA model worden ingezet binnen mijn werkzaamheden bij Fontys Eindhoven.