citaat Wie of wat bepaalt wat jij denkt of voelt? | Blog #3

powerWat ik hoop dat je zegt is; “Ikzelf natuurlijk!”. Maar is dat wel zo natuurlijk? Laten we dat even uitzoeken. Als het buiten regent, hoe reageer je dan? Is het dan een k*tdag? Of heeft het geen invloed op hoe je je voelt? Indien je een rotdag hebt, heeft het weer van die dag controle over hoe je je voelt.

Maar er zijn ook andere dingen die controle kunnen hebben over hoe je je voelt en denkt; een opmerking van een ander maar ook een nieuwsbericht. Sommige mensen hoorden het bericht over Parijs in het nieuws en werden er direct angstig van. Op die manier heeft een nieuwsbericht controle over hoe jij je voelt. Angst maakt mensen ontzettend passief en kan leiden tot een soort paniek of een wantrouwende houding. In deze situatie ben je als persoon (onbewust) reactief. Dat is helemaal niet erg tenzij je dat eigenlijk niet wil.

Er is namelijk ook een andere weg; je kan ondanks wat er om je heen gebeurt ook zelf kiezen voor hoe je je voelt. Maar dat kan alleen als je beseft dat je kan kiezen. Het weer van de dag of de opmerking van die ene persoon heeft dan geen invloed op hoe je je voelt en daarop reageert. Dat kan heel prettig zijn omdat je dan een stukje controle hebt over jezelf. In deze situatie ben je als persoon proactief. Dus in plaats van angstig te worden door een nieuwsbericht kan je er ook bewust voor kiezen om daar niet in mee te gaan.

In mijn vorige blog kon je lezen hoe de werkelijkheid bestaat uit twee creaties; eerst een innerlijke en daarna een uiterlijke. Als iemand heel erg reactief is, heeft hij of zij een stukje macht uit handen gegeven en kan een nieuwsbericht bepalen hoe je je voelt, denkt en daarop reageert. Maar als je proactief bent dan bepaal je zelf hoe je je voelt, denkt en reageert. Bij het kiezen voor een nieuwe werkelijkheid is het dus heel belangrijk zelf te kiezen hoe je je voelt, wat je denkt en hoe je reageert. Op die manier kan een paradijs op aarde dus nooit tot stand komen als jij daar niet bewust voor kiest.
“In the seventeenth chapter of St. Luke, it is written that the kingdom of God is within man, not one man nor a group of men, but in all men! In you! You, the people, have the power!” – uit The Great Dictator, van Charlie Chaplin
Beseffen dat jij de touwtjes in handen hebt om een nieuwe realiteit te scheppen voor jezelf (en de mensen om je heen) is een enorm bevrijdend gevoel maar brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Rondom dit gegeven heb ik, voor een opdracht van mijn opleiding, een verhalenwereld gemaakt: Power, Who is in charge of the future? 

De achtergrond van deze verhalenwereld kan je hier lezen. De rode draad door het verhaal is hoe een elite groep een bevolking onderdrukt. Maar ook hoe zo’n elite uitgedaagd wordt door individuen die hun kracht laten gelden. Let op: De verhalenwereld is geïnspireerd door waargebeurde verhalen maar is gemixt met fictieve elementen. Het document is geschreven in het Engels.
Creative Commons-Licentie
(Power) blog #3 van Martijn Derksen is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op https://www.martijnderksen.nl/blog-3/.