De wereld is in hoog tempo aan het veranderen. Als leraar wil je hier graag aan meewerken maar ontbreekt de tijd voor ontwikkeling van ‘nieuwe‘ lessen en materialen. Ook heb je tijd nodig om te experimenteren, professioneel aanmodderen met nieuwe technologieën of het ontwikkelen van ideeën en je eigen creativiteit. Soms kan je direct zaken toepassen in je eigen onderwijs maar niet altijd.
Dat je iets niet direct kan toepassen wil niet zeggen dat het niet waardevol is of kan zijn. Het enige wat je nodig hebt is creatieve tijd. Het mooie aan creativiteit is dat hoe meer je het gebruikt, des te meer je ervan hebt. Daarom is het eigen alleen maar belangrijker om er tijd voor te maken.
Hiervoor kunnen we gaan omdenken, ofwel proactief zijn. In mijn ogen ligt dat in het verlengde van elkaar. Waar het in essentie om gaat is dat we niet stoppen bij de beperkingen maar actief mogelijkheden gaan verkennen. Elke situatie bevat namelijk een oneindig aantal mogelijkheden als je er open voor staat om die te zien. Denk hierbij vooral aan het internet en digitale middelen. Het gaat om het kijken naar een situatie met andere ogen. Gun jezelf creatieve tijd om mogelijkheden te ontdekken in jouw huidige situatie. Vandaar ook weer de aansporing om je creativiteit te trainen zoals je ook spieren ontwikkelt.
Hoe maak je nu tijd hiervoor? Ga in jouw onderwijs op zoek naar mogelijkheden om zaken te automatiseren, zoals bijvoorbeeld administratie, of om op andere manieren je werk gemakkelijker te maken. Denk daarbij aan video’s die de lesstof behandelen die leerlingen voor en ook na de les nog eens kunnen bekijken. Mogelijk dat er op YouTube al veel van dat soort video’s staan of anders kan je er zelf een opnemen met een webcam in je laptop. Richt je onderwijs, waar mogelijk, zo in dat leerlingen zelf aan de slag gaan zonder dat ze afhankelijk zijn van jou. Dit zal niet met het gehele onderwijs kunnen, maar mogelijk wel met een gedeelte, waardoor je bijvoorbeeld een aantal uren per week overhoudt. Reserveer die uren voor jouw creatieve tijd, liefst nog samen met collega’s.
Lijkt dit toch lastig? Dan kun je jezelf afvragen hoe maak ik mezelf overbodig? Wat kunnen leerlingen (de eindgebruikers) zelf doen en op zo’n manier dat ze in hun eigen tempo leren en de betrokkenheid wordt verhoogd? Hoe kan ik mijn onderwijs hierop inrichten? De start na de grote vakantie lijkt me hier een zeer geschikt moment voor.
ps. niet alleen handig voor leraren maar ook voor managers en directie. Zie ook ‘Unboss’ of ‘Ontmanagen voor Managers’