afbeelding Blik op de Week 34 – 2021

Deze week weer veel geleerd en inzichten op gedaan, hieronder een aantal die ik wil delen. (Geinspireerd door de overzichten die Martijn Aslander wekelijks maakt.)

1. Imagineering fascineert me en leer ik steeds meer over. Zeker nu ik erover mag gaan vertellen in de lessen die ik ga geven komend studiejaar. Het kader van de lessen is ‘Betekenisvolle evenementen’ een programma van een half jaar als onderdeel van het geheel om bevoegd te worden in het relatief nieuwe sectoroverstijgende profiel ‘Dienstverlening & Producten’ in het VMBO. Imagineering past daar heel mooi bij en ik zou zelfs willen pleiten om imagineering niet alleen in te zetten in de evenementen context, maar juist ook in onderwijs zelf.

Problemen oplossen is niet meer voldoende. We kunnen beter met een nieuw blad beginnen. Wat willen we eigenlijk wel? Laten we dat stimuleren en aanmoedigen met prikkels op een juiste plek. #pionieren #imagineering | ter educatie en inspiratie en stukje uit de film ‘Breathe’ met audiocommentaar. Check de video hier.

2. De week starten in imagineering walhalla Efteling met vrienden is een cadeau! Door mijn minor bij de Efteling (2015) mijmer ik ook weleens over de visie en toekomst van dit mooie park. Eerder schreef ik al eens over het ontcijferen van visie omdat visie mijn inziens over beelden gaat en niet over cijfers. Ook vind ik dat het een beperkte visie is om een x aantal personen het park in te krijgen. Het park heeft namelijk maar een beperkte oppervlakte. Ik zou het dan ook omdraaien: niet alleen om zoveel mogelijk mensen het park in te krijgen, maar juist de Efteling de wereld in te krijgen. Op weg naar wereldwijde verwondering middels sprookjes (waarom is dat eigenlijk?), verbeelding en techniek! Ik geef om dit park met een enorm potentieel dat erop wacht om ontdekt te worden. Men laat zich namelijk ook vaak beperken door niet verder te kijken dan de 5 zintuigen. Als je iets niet zou kunnen aanraken, manipuleren of zien is het dan niet echt? Het mooie is dan ook dat de Efteling niet perse een bedrijf is maar opgericht als stichting natuurpark de Efteling. Eigenlijk hoeven we alleen maar vanuit dankbaarheid te leven in deze natuurlijke wereld, het is allemaal een geschenk. Volgens mij is dat de essentie waarom dit park destijds is opgericht.

3. Als onderdeel van de CMR van Fontys hadden we twee studiedagen en zagen we elkaar voor het eerst fysiek! Sommige mensen zien in 3d er toch heel anders uit, zijn kleiner of groter dan je dacht. Zo geeft een camera toch altijd een vertekent beeld. Er zijn een aantal wisselingen in de samenstelling wat weer nieuw elan geeft vind ik. Ook mocht ik een workshop Wabi Sabi geven waar enthousiaste reacties op kwamen. Over toepassing van imagineering in onderwijs gesproken. 🙂

Foto door: Stefan Derksen | AircoLuik.nl

4. Klimmen in Vught. Maximale autonomie binnen de kaders waardoor veiligheid wordt gewaarborgd in een zelfsturend systeem. Dat is wat ik zag in dit klimgebeuren bij de Ijzeren Man in Vught. Een heldere video uitleg in het begin, mooi bord met de keuze mogelijkheden en verder lekker zelf ervaren. Geweldig! Zou ziet mijn droomonderwijs eruit, lekker buiten ook en vooral zelf ervaren. 

En als het misgaat dan is er hulp beschikbaar. Zo was ik al een tijdje aan het proberen mijn carbine los te koppelen toen ik in ineens weer meegesleurd werd. Ik zat nog vast en door het systeem werd ik meegetrokken en kwamen we vast te zitten in het midden van een tokkelbaan. Niet prettig en irritant maar dacht ik: ‘ik heb geen controle over de situatie maar wel over mijn eigen reactie.’ Natuurlijk was ik geschrokken. Gelukkig was er niks ernstigs gebeurd hoewel ik wat pijn had in mijn handen en een lichte paniek opkwam. Gelukkig herinnerde ik me de ademhalingstechniek van Wim Hof en ging ik me daarop focussen. Eind goed al goed, hulp was onderweg die ons bevrijdde uit de penibele situatie.

— Neem contact met me op voor: (creatieve) Video Productie | Creatieve Concepten | Digitale Ondersteuning — Stuur me een berichtje op deze pagina.