BelangRIJK: het hoogste gebouw | Blog #59

Als het hoogste gebouw in een plaats aangeeft wat men belangrijk vind dan is dat in een stad met name de banken, multinationals en verzekeringen. In een kleine dorp is dat vaak nog de kerk, het gebouw waar een gemeenschap samenkomt rondom dankbaarheid, viering en iets dat groter is dan zijzelf. Als je de redenering volgt van ‘het hoogste gebouw geeft het belangrijkste aan’, dan zou dat in een dorp wijzen op gemeenschapszin.

Een mooi contrast als je dat zo ziet tussen kleinere dorpen en veel grotere steden. Vanuit steden wordt er ook wel eens neergekeken op mensen die in zo’n dorp wonen: oppervlakkig, dom en ongemanierd kan een generaliserend beeld zijn. Maar waar je je tegen afzet in anderen, wijs je af in jezelf.

Daarmee zou de afwijzing van die kleinere plaatsen kunnen wijzen op een afkeer van gemeenschapszin. Terwijl dat juist is wat een samenleving nodig heeft, we zijn veel meer dan een verzameling individuen. En precies ook waar veel mensen naar hunkeren: een gemeenschap die elkaar optilt en verder helpt. Niet omdat het moet, maar gewoon vanuit vrije wil.

Het zou mooi als de grootste gebouwen in steden ook weer een symbool worden van gemeenschapszin. Daar ligt dus een mooie missie voor onder andere banken en multinationals. Ofdat onze steden er over 25 jaar nog hetzelfde uit zouden zien weet ik niet. Het zou zomaar eens geheel getransformeerd kunnen zijn naar bakens van iets dat groter is dan zijzelf.