citaat Wat is er toch allemaal aan de hand? | Blog #5

giphy
What's happening in the world? Er zijn drie dingen die je moet weten om te begrijpen wat er nu speelt in de wereld. Naast de geopolitieke spelletjes van Amerika met de Navo, maar dat even terzijde.
1. Hoe het huidige economische systeem gebaseerd op schuld in combinatie met het vragen van rente een stoelendans maakt van onze economie. Wiskundig gezien is het een zekerheid dat dit geld systeem in elkaar gaat klappen. Informeer jezelf over dit systeem via de talloze beschikbare bronnen op internet. Maar pas op dat je niet in de angst modus schiet, wanneer je weet hoe het werkt. 
2. In het Kapitalisme moeten bedrijven niet alleen zoveel mogelijk winst maken, maar elk jaar steeds meer winst maken om aandeelhouders tevreden te stellen. Hiervoor wordt niets ontzien en zelfs het bedrijf zelf opgeofferd. Denk aan Sun Capital die alle bedrijfspanden van de V&D verkocht om ze vervolgens terug te verhuren aan het V&D zelf. De winst van V&D was hierdoor weer groter, maar uiteindelijk ging dit ten koste van de langere termijn van de V&D. Maar tegen die tijd is het bedrijf alweer doorverkocht. 
3. Ook wordt de efficiënte van het kapitalisme ingehaald door die van de deeleconomie. Een eenvoudig voorbeeld met auto's; als 4 mensen samen reizen in plaats van allemaal apart scheelt dat drie auto's op de weg. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de mensen de eigen auto verkoopt als ze samen reizen. Daarnaast is het per saldo ook nog goedkoper per persoon waardoor de 'ieder voor zich' mentaliteit van het kapitalisme steeds minder relevant wordt en het delen en samenwerken de nieuwe standaard wordt. 
Samen zorgt dit allemaal voor minder economische groei. Op zich geen probleem als de begroting van de overheid hier niet aan gekoppeld was. Weinig of geen economische groei zorgt er zo voor dat de overheid minder geld uit kan geven. Ook gaat er door het redden van de banken in 2008 veel meer geld op aan het betalen van de rente op de staatsschuld (Even een zijstraatje: die de banken hebben gecreëerd uit het niets). Waardoor met name de zorg en het onderwijs steeds verder worden uitgekleed. 
Now what? Alleen fundamentele hervormingen kunnen werkelijk iets veranderen. Maar hiervoor heb je wel een andere manier van denken nodig. (zie mijn eerder blogs.) Toch kan je zelf ook al veel doen, bijvoorbeeld het invoeren lokaal geld om minder afhankelijk te worden van de banken. En zelf oplossingen te bedenken en uit te voeren wanneer je tegen een probleem aanloopt. Zoek de verbinding met de ander op in je gemeenschap. Richt je leven zo in dat je samen redzaam wordt want niemand is een eiland op zichzelf. 
Toch wil de massa van de mensen niet radicaal genoeg veranderen, we zijn zo gewend aan ons luxe leventje, aan ons bezit wat een onderdeel van onze identiteit is geworden. Dus een echte omslag, die broodnodig is, komt maar niet op gang. Ook de machthebbers willen niet zomaar hun macht opgeven. Dan is er nog maar een uitweg; het hele systeem eindigt met een grote knal, wie niet luisteren wil moet voelen. De nacht is op z'n donkerst, net voor de zon weer opkomt. Misschien noem je dit zwartkijken, ik noem het juist realistisch en zie het juist als een noodzakelijk iets. Hoe veranderen we anders van een rups in een vlinder? 
Als je door het lezen van dit artikel angstig word, raad ik je aan te onderzoeken waardoor dat precies komt. Waarschijnlijk ben je zo gehecht aan enkele dingen dat je denkt dat je niet zonder kan. Bereid je erop voor dat je alle spullen en zekerheden mogelijk moet loslaten. Maar besef ook dat als het systeem in elkaar klapt alles blijft bestaan, je huis, je vrienden en familie zullen er nog zijn. Qua geld en schulden staat iedereen alleen dan op 0. Dus wordt het een uitdaging om snel te schakelen en er het beste van te maken. Richt je op datgene wat nog wel kan en doordrenk jezelf ervan dat je het alleen samen red. Dit wordt onze kans om een hemel op aarde te maken, precies zoals Jezus dat verkondigde. Of het een hemel of hel wordt, ligt aan jou. "The kingdom of God is within."