citaat Ben je nou helemaal @#$%&*! … verdampt? | Blog #1

We leven in een hele bijzondere tijd! Hoezo? We staan op het punt om te verdampen. Verdampen? Waar heb jij het nou weer over? Heb je weleens gehoord van top-down organisaties? Jah? Nou die staan dus op het punt om te verdwijnen, te verdampen. Neem even een beeld in je hoofd van zo'n rigide organisaties en hou die even vast. Zo'n organisatie heeft een hele duidelijke structuur waar de baas min of meer alles beslist en bepaalt welke activiteiten de organisatie onderneemt. Een goede metafoor hiervoor is een bevroren toestand. Alles is netjes gescheiden in hokjes, er vind niet heel veel beweging plaats wel is alles heel duidelijk. Bovendien laten bevroren stoffen zich makkelijk stapelen.
Door de komst van het internet zijn we echter steeds meer verbonden met elkaar en is het nu ook een echt sociaal medium. Daarnaast is kennis niet meer in het bezit van een enkeling maar toegankelijk voor allen. Hierdoor kan een werknemer beter op de hoogte zijn dan de baas. Een logisch gevolg hiervan is dat een werknemer beter in staat kan zijn om beslissingen te nemen. Een ware aardverschijning van macht, maar daarmee ook van verantwoordelijkheid, vindt daarom nu plaats. Hierdoor vervagen structuren en grenzen; we worden vloeibaar! Maar we blijven wel duidelijk herkenbaar, vloeistoffen zijn immers ook nog in hokjes te stoppen. De zzp’er is daar in mijn ogen dan ook een duidelijk toonbeeld van. En waar je bijvoorbeeld ijsblokjes nog op elkaar kon stapelen, worden organisaties nu enorm plat door de vloeibaarheid.
Echter nu staan we op het punt om te verdampen. De machtsverschuiving is dusdanig van aard dat er in de management literatuur niet langer wordt gesproken van consumenten maar prosumenten. Een prosument is iemand die actief deelneemt aan het scheppen van een product/dienst/beleving. Hiermee bestaan er geen duidelijke hokjes meer en is als het ware structuur onzichtbaar geworden. Verwarring alom? Want wie beslist nou waar een product, dienst of beleving (wat ook een hokje op zich is) heen gaat? De baas? Een werknemer? De prosument? De opdracht die voor ons ligt is dan ook te leren zwemmen in onzekerheid. Dit vraagt echter om een enorme hoeveelheid flexibiliteit, verantwoordelijkheid en zelfreflectie.
Immers we gaan richting geven aan ons leven door zelfsturing en wat je doet of zegt is transparanter dan ooit.
De gevestigde orde zit hier absoluut niet op te wachten en zal dan ook met man en macht proberen dit te vertragen want stoppen is al lang niet meer mogelijk. Vooral nu steeds meer mensen zien hoe het huidige economische systeem ons verslaafd aan haar maakt, is er geen houden meer aan. We willen vrij zijn, we accepteren geen beperking, we gaan een nieuwe wereld bouwen, we zijn ongrijpbaar want we verdampen.

Mijn inspiratie voor dit blog komt onder andere uit het boek "Society 3.0". De Engelstalige versie kan je hier gratis, als ebook, downloaden.
Creative Commons-Licentie
(Verdampen) blog #1 van Martijn Derksen is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op https://www.martijnderksen.nl/1st-blog/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *