Stoppen na 6 jaar studie? | Blog #30

Dit artikel is ook verschenen op www.studiekeuzekind.nl

‘Na 5 jaar Pabo besloot ik te stoppen met die opleiding. Daarvoor had ik een jaar Vrijetijdsmanagement gedaan en was ik gestopt na een jaar. De rest van mijn leven lesgeven aan kinderen op een basisschool beangstigde me en ik had het idee dat ik vooral bezig was met orde bewaken in plaats van mensen te helpen zich te ontwikkelen, te leren en de eigen talenten te verkennen. Daar stond ik dus, bezig met afstuderen, bijna klaar eigenlijk, en met het gevoel ‘dit is niet wat ik wil doen met mijn leven’. Om af te studeren was er nog een grote berg motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Maar ik wilde niet meer, het was op. Ik had besloten: Ik stop, zonder diploma. En wat nu?’

Na de havo

‘Zes jaar eerder kwam ik van de havo af en wilde heel graag een opleiding volgen in Breda; International Media & Entertainment Management (IMEM). Maar daarvoor moest je solliciteren of ‘geluk’ hebben met loting. Dat was in mijn geval helaas niet zo. Vandaar mijn keuze om toen ‘Vrijetijdsmanagement (VTM)’ te doen in Breda zodat ik het jaar erna kon overstappen op IMEM. Die opleiding VTM was eigenlijk best wel leuk alleen bakte ik er niet veel van. Dat kwam omdat ik op de havo nooit veel hoefde te doen. Ik haalde alle onderdelen met gemak. Op het hbo was dat ineens heel anders en niet zo vanzelfsprekend. Ik haalde dus mijn eerste jaar niet. Ik had een flinke deuk in mijn zelfvertrouwen. En kon niet naar IMEM.  Toen ben ik gestopt.’

Dan de Pabo maar?

‘Wat ga ik nu dan doen? Een docent van de havo zei ooit tegen mij, een Pabo opleiding lijkt me echt iets voor jou. Een aantal vriendinnen volgenden die opleiding ook en ik dacht bij mezelf: laat ik dat maar eens proberen. Zo gezegd, zo gedaan en ik viel met mijn neus in de boter. Dorpsgenoten van mij gingen ook de Pabo doen en we hadden een goede klik. Het was geweldig gezellig samen. School was fantastisch samen met hen, hoewel ik de stages niet perse erg leuk vond. Uiteindelijk ging ik ook een halfjaar naar Belfast waar ik geweldig veel heb geleerd. En genoten!

Wil ik eigenlijk wel docent worden?

Het knagende gevoel van ‘zo studeren vind ik erg leuk’ maar ‘werken als leerkracht neem ik maar voor lief’ is natuurlijk compleet de omgekeerde wereld. Je wordt op het hbo opgeleid voor een beroep en als je dat niet leuk vindt, waarom doe je het dan? Dat werd ineens urgent in mijn vijfde jaar, bij het afstuderen, als je vier dagen in de week stage loopt.’

‘Ik was wel altijd met media bezig geweest: video’s maken, posters, podcasts. Toen ik in gewetensnood kwam tijdens mijn afstuderen realiseerde ik me… ik weet eigenlijk heel goed wat ik wil! Die mediaopleiding in Breda volgen. De volgende stap was dan; durf ik daar voor te gaan? Toen was het nog zo dat je studiebeurs omgezet werd naar een gift als je binnen tien jaar een diploma haalde. (red: nu wordt de aanvullende beurs alleen nog omgezet in een gift)

Nog vier jaar

Ik had nog precies vier jaar om die media opleiding te doen. Natuurlijk was het eng en ik had ook vele twijfels maar…  Dit is wat ik al wilde toen ik van de middelbare school af kwam. Ik dacht ik spring in het diepe ik ga er gewoon voor. Daar zaten natuurlijk ook wel financiële consequenties aan vast. Ik zou zelfs schulden aan moeten gaan om het collegegeld en een OV jaarkaart te kunnen betalen.

Stoppen na zes jaar studie? En tenslotte toch een diploma halen!

‘Maar eind goed al goed, ik heb mijn diploma met veel plezier en passie behaald. Zelfs na een jaartje studievertraging door een ongeval. Ik merkte overigens ook dat ik superveel leerde en alle lessen opzoog als een spons. Ik zag ook dat mijn mede-studenten, die net van de havo kwamen, soms moeite hadden met studeren. Mij ging het allemaal goed af. Waarschijnlijk omdat ik dus heel bewust voor deze studie heb gekozen. En ook omdat ik nu meer levenservaring had.

Als je intrinsieke motivatie ruimte geeft, vertrouw je erop dat mensen willen leren. Ik denk dat je dit bij jonge kinderen ziet; zij zijn continue aan het spelen en leren, er is eigenlijk geen onderscheid tussen die twee. — Check het hele artikel op BRON

Je kunt altijd opnieuw kiezen

Nu weet ik: je kunt altijd opnieuw kiezen. Je maakt keuzes vanuit wat je op dat moment weet. En dat is prima. Als je wat hebt bijgeleerd, kun je andere keuzes maken. Kleine kanttekening nog: ik ben blij dat ik mijn diploma heb behaald, maar diploma’s an sich zijn in mijn ogen niet zaligmakend. Vele bekende ondernemers zijn, zonder diploma, ook prima op hun plek gekomen. De les die ik daar uit haal: Volg vooral je passie.’

Wat doet Martijn nu?

Ik ben nu werkzaam bij Fontys in Eindhoven waar ik me bezighoud met innovatie, digitale ondersteuning en lessen rondom film maken. Een mooie combi van media en onderwijs. Ik noem mezelf ‘creatieve generalist’ en heb een brede interesse. Bovendien lees ik graag en combineer meerdere inzichten graag tot een aansprekend geheel, zoals het MoNaTISA model dat ik samen met enkele collega’s heb ontwikkeld. Martijn Derksen.