Maar je moet toch geld verdienen? | Blog #28

Daar zakt altijd mijn broek van af als ik dit iemand hoor zeggen: je moet toch geld verdienen? Het betekend namelijk dat men iets verinnerlijkt heeft wat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Zo’n opmerking wordt vaak onbewust terloops gemaakt, zo van: dit is toch heel normaal in onze maatschappij?

Het klopt dat dit de huidige norm is in de maatschappij maar dat betekend niet automatisch dat dit altijd de norm zal zijn. Laten we beginnen met moeten. We moeten vanalles; naar school, een diploma halen, een gezin stichten, werken, een paar keer per jaar op vakantie en liefst een dikke auto voor de deur. We moeten dit vanuit onze cultuur, die we vaak onbewust innerlijk overnemen. Natuurlijk even het gezichtspunt van de nieuwe generaties terzijde.

Maar moeten geeft helemaal geen energie. Zeg maar eens ik moet sporten, meteen alle zin eruit gesloopt. Maar als je zegt ik wil sporten, dan voelt dat meteen anders. Natuurlijk gaat het er wel om dat het klopt voor jou, dat jij er echt zin in hebt. Bijzonder eigenlijk dat dit moeten, het extrinsiek forceren zo normaal wordt gevonden. Terwijl het dodelijk is voor onze zin.

Ten tweede geld. Als middel erg nuttig, maar wat heb je het nodig om te leven? Als je terug gaat naar de essentie heb je het niet nodig, we eten immers geen geld. Toch lijkt deze manier van kijken niet vanzelfsprekend te zijn. Het is alsof je aan een vis vraagt wat water is. We staan er niet bij stil wat geld is, hoe het ontstaat en wat het onbewust met ons doet.

Daarom vind ik de opmerking: ‘maar je moet toch geld verdienen?’ uiteindelijk bullshit. Het is aan mij een signaal hoe onbewust een persoon is in het denken. In mijn ogen is zo’n opmerking dan ook oppervlakkig en betekenisloos. Vandaar stel ik graag een andere vraag voor: ‘maar je wil toch betekenisvol zijn?’

 

video over geldstelsel, kijk hier.
Bekijk de voorstelling van de verleiders: door de bank genomen.

Graag nodig ik je uit om je eens in het geldsysteem te verdiepen. In ons huidige geld systeem is er altijd meer schuld dan geld. Daar komen we dus nooit uit, het is een soort strikvraag. Geen probleem in een spelletje, maar niet als miljarden mensen daardoor in armoede (structureel geweld) leven en de kloof tussen arm en rijk hierdoor blijft toenemen. Check vooral dan ook de volgende video van Klaas van Egmond tijdens het eerst congres van ‘Ons Geld’. – Klik hier om de video te bekijken.

Ook is de voorstelling ‘Door de bank genomen’ online te zien zijn waarin het geldstelsel uit de doeken wordt gedaan en extra ontluisterend, toen deze getoond werd aan de medewerkers van de Nederlandse Bank was de reactie van de directeur op de vraag waarom de meeste mensen dit niet weten: “Waarom zouden we de mensen nodeloos ongerust maken?” Check: De Verleiders – Kijk Thuis