aside Alles CircuLeert altijd en overal | Blog #29

We zitten middenin de grootste transitie van de samenleving sinds … ooit. Dat klinkt heel pompeus en grotesk. Daar kun je angstig en ook enthousiast van worden, misschien wel tegelijkertijd zelfs. Tenminste voor mij geldt het beide. Het is een tijd van disruptie en onlangs zag ik een video waarin het mooi werd gezegd. Disruptie breekt de orde zoals we die kennen open waardoor er iets kan ontstaan waar de anderen beter van worden. Zoals duizenden monniken hun baan verloren door de komst van de boekdrukkunst, en de anderen werden er beter van. Dat houd ik voor ogen; dat jij, ik, wij als mens en planeet er allemaal beter van worden.

Dat betekent voor mij bewust kijken en handelen naar thema’s als circulaire economie, digitale middelen, het wereldwijde web, circulaire carrières, geldschepping en de ontwikkeling van de mens. Een dynamisch complex geheel dat niet te bevatten is. Ik vat het samen onder de noemer ‘CircuLerende Samenleving’. Het is duizelingwekkend wat er op ons af komt in een rap tempo. Het is als een kolkende rivier waar we ons in bevinden en na een poosje ploeteren wordt het echt leuk. Op het moment dat het water niet meer met jou speelt maar jij met het wildwater dan kan je gaan kijken; wat wil ik ondernemen, wat wil ik toevoegen en bijdragen?

Onze one-track mind (geleend van Queen) heeft daar moeite mee, daarom is het de truc om regelmatig te switchen naar een multilayer multitrack: ons creatieve potentieel: word Groots. Die transitie vindt niet plaats in de buitenwereld, maar binnenin. Niemand kan ‘m voor je maken, je kunt er alleen zelf voor kiezen. Waag de sprong naar het onbekende, laten we durven en proberen. Dat is mijn uitnodiging en daar wil ik aan bijdragen zowel binnen en buiten Fontys, de CMR lijkt me hiervoor een goede plaats.

Deze tekst is ook verschenen of deze Fontys site ivm verkiezing CMR 2020